Återskåpet

Återskåpet är namnet på en skåpsinredning för sortering av det torra avfallet och returmaterial i bostäder.  Den underlättar och uppmuntrar därför till sortering. Den utgår från vanliga papperskassar som ”kärl”. Ingen disk, kassarna står för sig själva och kan användas många gånger. När en kasse är full är den färdig att gå iväg med – ingen omlastning !

I diskbänksskåpet kan fortfarande den vanliga påsen för ”övrigt avfall” finnas, och där har också kompostpåsen sin plats.

Plats finns  i den 60 cm breda varianten  för två drickabackar bredvid varandra i bekväm höjd, vilket minskar ryggböjandet avsevärt. Bilden visar inredningen i ett standardskåp med yttermått 60 * 60 cm.

Översta hyllan är avsedd för miljöfarligt avfall, batterier och mediciner.  Lucka med lås kan monteras, eller som alternativ : barnsäkerhets-spärr på dörren.

Pappersfack för kommunal info om sorteringen.Vanliga hyllor för liggande kassar med t.ex. tidningspapper och textil. Klämmor för lysrör.  Småfack på dörren för extra tomglas, snören, gummisnoddar, påsförslutare, penna och papper, nya etiketter m.m.

Etiketthållare för skyltning kan levereras med eller utan förtryckta etiketter.

Nedersta hyllan är den viktigaste delen, kärnan i idén. Den är utdragbar med foten och har bågar på sidorna som håller kassarna.  Där går in fyra vanliga papperskassar plus någon mindre behållare.

Inredningen kan anpassas till andra mått på nya eller befintliga skåp. Beställning kan göras av enskilda delar var för sig. Den nedre utdragshyllan kan t.ex. användas ensam i ett bänkskåp och de olika facken kan placeras på andra ställen i ett kök.  (Pappersfacken är för övrigt utmärkta att använda separat för t.ex. meddelanden från dagis och skola.)

Konsumentpriser :
För den nedersta hyllan i ”platt paket”: 500 kr
Hjälp med montering, på cykelavstånd: 250 kr

För övriga delar enskilt, eller i olika kombinationer, lämnas pris från fall till fall vid beställning.

Återskåpsdel som platt paket